Haal meer energie uit zonnepanelen! Solar Edge, Clickfit & Flatfix

26 Apr 2016
De zon zal straks weer volop schijnen! Om hier optimaal gebruik van te maken, kun je zonnepanelen op je dak plaatsen. Dit is gemakkelijk zelf te doen, mits je technisch bent en geen hoogtevrees hebt. Heb je wat minder ervaring op elektrotechnisch gebied? Dan raden we je aan dit door een installateur te laten doen. In deze blog leggen we uit waar je om moet denken wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen.

Voordelen zonnepanelen • Besparen op energierekening

 • Terugverdientijd van 7 jaar

 • Na 7 jaar alleen maar opbrengst

 • Hogere woningwaarde

 • Duurzaam

 • Milieuvriendelijk

 • Lange levensduur


Zonne-energie

1. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?


We adviseren je om zo'n 75% van je energieverbruik op te wekken. Wanneer je meer opwekt dan je verbruikt, kun je van je energieleverancier een terugleververgoeding ontvangen. Deze kan echter lager zijn dan de prijs die je betaalt voor stroom*. Gemiddeld genomen levert een zonnepaneel zo'n 260 kWh per jaar op. Het gemiddeld energieverbruik van een Nederlands huishouden is 3.500 kWh. Wil je 75% van dit verbruik opwekken? Plaats dan 10 zonnepanelen; dit levert zo'n 2.600 kWh op.
Aantal zonnepanelenIndicatie besparing per jaar
 • 6

 • 8

 • 10

 • 12

 • 14

 • 16
 • € 306,-

 • € 408,-

 • € 510,-

 • € 612,-

 • € 714,-

 • € 816,-*De terugleververgoeding per kWh kan per energieleverancier verschillen.

Zonne-energie

2. Waar zonnepanelen plaatsen?


Om het meeste uit je zonnepanelen te halen, is een optimale plaatsing hiervan van belang. Door allerlei externe factoren* is dit lastig om zelf te berekenen. Om je dit uit handen te nemen, kun je bij ons een tekening van je dak aanleveren. Vervolgens maken wij een legplan en kijken we welke producten je nodig hebt.

*Eén van die externe factoren is zonkracht en die verschilt nogal per maand. Zo is de zonkracht in de zomermaanden vele malen hoger dan in de winter. Daarnaast is het in de zomer veel langer licht, waardoor de opbrengst in de zomermaanden hoger is dan in de wintermaanden. De opbrengst kWh per maand zal er dan ongeveer zo uit zien:

Opbrengst zonnepanelen

3. Hoe zonnepanelen plaatsen?


Wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen, zul je gebruik moeten maken van een bevestigingssysteem waar je de zonnepanelen op gaat plaatsen. Echter zijn er verschillende systemen waar je uit kunt kiezen. Welk bevestigingssysteem je nodig hebt hangt van het soort dak af. Zo moet je bij een plat dak een ander systeem gebruiken dan bij een schuin dak.

Plat dak


Wil je zonnepanelen op een plat dak plaatsen? Gebruik dan producten uit de Flatfix serie van Esdec. De hoofdcomponenten worden in elkaar geklikt, waardoor het de montagetijd met 40% verkort ten opzichte van andere systemen.

Schuin dak


Wil je zonnepanelen op een schuin dak plaatsen? Gebruik dan producten uit de Clickfit serie van Esdec. Door het unieke ontwerp en de ‘click-verbinding’ hoef je vrijwel geen gereedschap te gebruiken. Ook dit scheelt je zo'n 40% montagetijd ten opzichte van andere systemen.

4. SolarEdge


Om alles uit je zonnepanelen te halen, kun je het best gebruik maken van de optimizers en omvormers van Solar Edge. Sluit de optimizers op de zonnepanelen aan en verbind deze in een string met de omvormer. Hierna sluit je de omvormer aan de AC kant met een YMVK-kabel (3-aderig voor 1 fase omvormers en 5-aderig voor 3 fase omvormers) aan op een aparte aardlekautomaat in de groepenkast.

Meer opbrengsten


Bij traditionele string-omvormers heb je vaak last van het zogenaamde tuinslang-effect. Ga maar eens met je voet op een tuinslang staan. Er komt zo een stuk minder water uit. Wanneer één van de panelen minder energie opwekt, werkt dit ook door op de rest van de andere zonnepanelen in dezelfde string. Door de optimizers van SolarEdge werken de zonnepanelen los van elkaar en zullen ze elkaar niet negatief beïnvloeden.

SolarEdge

Veiliger en beter inzicht


De optimizers geven informatie over ieder afzonderlijk zonnepaneel. Dit kun je eenvoudig monitoren via de app voor iOS en Android. Wanneer een zonnepaneel slechter presteert dan het gemiddelde, is het probleem makkelijk op te sporen. Bereiken de zonnepanelen een hoge temperatuur of zijn de kabels beschadigd? Dan zullen deze automatisch uitgeschakeld worden. Zo wordt de hele installatie optimaal beveiligd.

5. Iets voor jou?


Wil je na het lezen van deze blog ook zonnepanelen op jouw dak? Neem dan per mail contact met ons op. Geef hierin aan wat je adres is, wat je energieverbruik per jaar is, hoeveel procent je hiervan zelf op wilt wekken en stop een tekening van je dak in de bijlage. Dan maken wij een voorstel voor jou op maat.

Psst.. we hebben ze zelf ook!


We hebben zelf ook zonnepanelen op ons dak aangelegd en we zijn er erg tevreden over! Wil je weten hoeveel wij besparen op onze energiekosten en wat voor positieve invloed onze zonnepanelen hebben op het milieu? Kijk dan op ons Dashboard.

Zonne-energie