Hoe dim ik mijn LED lamp? 6 tips en tricks

16 Feb 2016
Ben je milieubewust en duurzaam ingesteld? Heb je overal LED verlichting, maar mis je toch de ouderwetse gezelligheid van de gloeilamp? Grote kans dat je niet de juiste LED lamp en dimmer in huis hebt. Zo kan het wel eens voorkomen dat je lampen beginnen te flikkeren, dit wil je natuurlijk liever niet. Wil je nou graag LED verlichting in je huis en toch die gezellige warme sfeer van een gloeilamp behouden? Om je op weg te helpen hebben we zes handige tips op een rij gezet.

1 Dimbare LED lamp

Niet alle LED verlichting is dimbaar, dus zorg voor een dimbare LED lamp. Dit kun je heel simpel herkennen aan de specificaties op de verpakking. Wanneer je het woord “dimbaar” of dimmable” ziet staan, weet je dat je goed zit. Verder raden wij je nog aan om een lamp te kopen voor 220-240V, deze zijn namelijk gemakkelijker te dimmen dan 12V LED lampen. Wil je er nou eentje met gezellig en warm licht, dan raden wij je bijvoorbeeld de Philips MASTER LEDlustre DT 6-40W E27P48 CL (6 Watt LED, 40 Watt gloeilamp) of de Philips MASTER LEDlustre DT 4-25W E27 P48 CL (4 Watt LED, 25 Watt gloeilamp) aan. Beide LED lampen beschikken over een E27 voet (meest standaard) en geven een warmwit licht tussen de 2200 en 2700 Kelvin. Geef je toch de voorkeur aan een andere lamp? Bekijk dan eens ons gehele assortiment LED lampen met merken zoals Philips, Osram en Newlec.

2 LED dimmer

Je hebt nu al een keuze gemaakt voor je LED lamp. Nu heb je nog een speciale LED dimmer nodig. Eentje die goed bij past bij de lamp. Met een aantal zaken dien je rekening te houden; het wattage, de belasting en of je een fase aansnijdende of afsnijdende dimmer nodig hebt. Klinkt allemaal moeilijk, maar we hebben alles voor je op een rijtje gezet. Stap voor stap leggen we het je uit waar je rekening mee moet houden.

Waar moet ik op letten?

 • Wattage

Bij het kiezen van de juiste dimmer dien je ervoor te zorgen dat deze een laag minimaal vermogen ondersteunt. Het minimum vermogen van een gloeilamp bedraagt bijvoorbeeld 40 Watt. De Philips MASTER LEDlustre DT 4-25W E27 P48 CL LED lamp heeft een veel lager minimum vermogen. Deze start al vanaf 4 Watt, dus de dimmer zal dit ook moeten ondersteunen.

 • Belasting

Nu je al rekening hebt gehouden met het wattage, is het tijd om te kijken naar de belasting. Er zijn 3 mogelijkheden; inductieve, ohmse en capacitieve belasting. Kort door de bocht gesteld is een dimmer met inductieve en ohmse belasting geschikt voor halogeen- en gloeilampen. Voor het dimmen van LED lampen moet een dimmer in ieder geval capacitieve belasting ondersteunen.

 • Fase aansnijdend of afsnijdend?

Naast het kijken naar het wattage en de belasting is het belangrijk om te bepalen of je een fase aansnijdende of afsnijdende dimmer nodig hebt. De meeste LED lampen werken op een fase afsnijdende dimmer, maar enkele werken op een fase aansnijdende dimmer. Dit is te herkennen aan de aanduiding R/L en R/C.Fase aansnijding (R/L)

Fase afsnijding (R/C)


  Dimmer fase aansnijding


  Dimmer fase afsnijding


Tip!


Om je geen zorgen te maken over het wattage, de belasting en of je een fase aansnijdende of afsnijdende dimmer nodig hebt, raden wij je bijvoorbeeld de universele LED dimmer van Schneider Electric aan.Schneider Electric

LED dimmer


  Voordelen universele LED dimmer


  Merten universele dimmer


Gaat je voorkeur uit naar een ander merk? Bekijk dan eens ons gehele LED dimmer assortiment.

3 Welke andere componenten?

We hebben er al voor gezorgd dat de dimmer en de lamp bij elkaar passen, dus je hebt al een hele stap gezet! Je hebt alleen nog twee andere componenten nodig; een afdekraam en een draaiknop. De afdekramen en draaiknoppen uit de M-smart crèmewit of polarwit serie passen perfect bij de universele LED draaidimmer van Schneider Electric die we je hebben aangeraden.M-smart crèmewit

M-smart polarwit


Afdekraam enkelvoudig M-smart crèmewit

Draaiknop M-smart crèmewit


Afdekraam enkelvoudig M-smart polarwit

Draaiknop M-smart polarwit4 LED dimmer aansluiten

Nu je een keuze hebt gemaakt uit de M-smart crèmewit of polarwit serie, is het tijd om de LED dimmer aan te sluiten. Om het je gemakkelijk te maken, hebben wij stap voor stap beschreven hoe je dit zo eenvoudig mogelijk kan doen.

 • Stroom uitschakelen

Schakel als eerste de stroom uit. Weet je niet zeker op welke stroomgroep de dimmer zit? Schakel dan voor de zekerheid de hoofdschakelaar uit.

 • Oude dimmer demonteren

Demonteer nu de oude dimmer; verwijder het basiselement, het afdekraam en de draaiknop door deze los te klikken of te schroeven.

 • Dimmer monteren

1. Sluit de bruine (vroeger groene) fasedraad aan op de plaats “L-in”.
2. Bevestig de zwarte draad op de plaats “L-out”.
3. Heb je een wisselschakeling? Sluit dan de extra zwarte draad aan op de plaats “L-out”. Deze zorgt voor de verbinding tussen beide schakelaars.
4. Bij de universele dimmer van Schneider Electric heb je geen nulleiding nodig. Heb je nou toch voor een andere dimmer gekozen? Bevestig dan de blauwe (vroeger rode) nuldraden. Deze kun je met een rapidklem buiten de dimmer om doorverbinden.

 • Afdekraam en draaiknop

Je hoeft alleen nog maar het afdekraam en de draaiknop te bevestigen, deze kun je er simpelweg op klikken. Dan nog even de LED spot inbouwen of LED lamp in de fitting draaien en het aansluiten zit er alweer op!


5 Testen


De stroom kan er weer op en het testen kan beginnen! Wanneer je op de draaiknop drukt gaat de lamp aan. Draai je de knop naar links en rechts, dan verandert de kleur van de lamp naar licht en donker. Simpel toch? Normaal gesproken zou dit goed moeten gaan. Gebeurt dit nou toch niet, dan kun je uiteraard contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag verder!

6 Genieten

Nummer 6 is eigenlijk geen tip, maar dit is misschien wel de belangrijkste. Want na al het harde werk is het tijd om te genieten. Zet je favoriete film op, dim het licht en geniet van de warme sfeer die de LED dimmer je biedt!

Gezellige en warme sfeer LED verlichting

Voordelen

Ben je nog niet overgestapt van een gloei- halogeen- of spaarlamp naar een LED lamp? Om je toch te overtuigen, hebben we hier nog een paar voordelen voor je op een rij gezet.

Voordelen LED