De juiste rookmelder kiezen

15 May 2018
Brand geldt als 1 van de belangrijkste gevaren in en rondom huis, vooral 's nachts. Drie adem teugen met giftige rook zijn al voldoende om een rookvergiftiging te kunnen veroorzaken, met enorme gevolgen van dien. Gelukkig kan het gebruik van rook- en hittemelders het risico op een desastreuze afloop bij brand enorm verkleinen. De keuze is groot bij rookmelders, dus waar moet je nu op letten en welke melder past het beste bij jou? We vertellen je er hier graag meer over!

Wat voor rookmelders zijn er?


Het meeste gebruikte type is de optische rookmelder. Deze maakt gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Plaats je meerdere rookmelders, gebruik dan melders die je met elkaar kunt verbinden. Gaat er dan één af, dan gaan de anderen ook direct af.

Er zijn rookmelders die werken op batterijen en rookmelders die je aansluit op netstroom.
Een rookmelder die je aansluit op netstroom koppel je aan een bestaand stroompunt in je woning en bevestig je aan je plafond. Je hebt dan geen mogelijkheid tot vrije plaatsing.

Slimme rookmelders, die koppel je op het Wifinetwerk. Via een app op je smartphone ontvang je bericht als er detectie bij je thuis is. Daarnaast koppel je met een slimme rookmelder eenvoudig andere slimme producten, een start voor een slimme woning.

Waar plaats ik rookmelders?


Rookmelders moeten aan het plafond hangen en het liefst in het midden van een ruimte, maar in ieder geval minstens een halve meter van de wand af. Op iedere verdieping moet minstens één rookmelder hangen. Plaats een rookmelder op de gang aan het plafond waar de meeste deuren van slaapkamers uitkomen.

Rookmelders moeten niet worden aangebracht op plaatsen:

  • Daar waar sterke luchtstroming plaatsvindt, zoals in de directe nabijheid van een rooster voor ventilatie/luchtverwarming.
  • Daar waar het veel warmer is dan de rest van de ruimte, zoals boven een radiator of een ander verwarmingstoestel.
  • Daar waar waterdampen of dampen van bakken en braden kunnen hangen, zoals dichtbij de deur van een douche/badkamer of keuken.
  • Ook in de garage is het af te raden een rookmelder op te hangen.

Plek rookmelder plaatsen

Kies voor de plekken waar een rookmelder minder geschikt is, voor een hittemelder. Een hittemelder reageert niet op rook en is minder gevoelig voor stof of damp. Wanneer de temperatuur in een ruimte boven de 58 graden Celsius uitkomt, geeft een hittemelder een alarmmelding.

Moet ik mijn rookmelder ook onderhoud geven?


Om te zorgen dat een rookmelder goed blijft werken moet deze elke maand onderhouden worden. Dit is eenvoudig want op alle rookmelders zit een testknop.
Verwijder ook het stof van de rookmelder, met bijvoorbeeld een doek en/of stofzuiger.

Het is belangrijk om elk jaar de batterijen te vervangen, haal de batterijen er alleen uit om deze te vervangen.
Een rookmelder gaat ongeveer 10 jaar mee, wanneer deze 10 jaar voorbij zijn geeft de rookmelder een signaal.

Let op, schilder de rookmelder nooit!

Regelgeving


In het nieuwe Bouwbesluit worden optische rookmelders die aangesloten zijn op het lichtnet, in nieuwe woningen verplicht gesteld. In bestaande woningen is een rookmelder niet verplicht, maar uiteraard wel verstandig.