Algemeen

Tuinverlichting & overige elektra buiten aanleggen? | 5 stappen

5 april 2016
Het mooie weer zit eraan te komen en wij kunnen ons voorstellen dat je in de zomer weer tot 's avonds laat gezellig in de tuin wilt zitten. Mooie verlichting en andere elektravoorzieningen zijn hierbij wel zo prettig. We gunnen je natuurlijk heel veel gezellige zomeravonden, dus hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt.

Gezellige tuinverlichting

1. Aanleggen centrale kabeldoos


Allereerst heb je buitenshuis een centrale kabeldoos nodig waarop je verder kunt bouwen. Het beste is om deze aan te sluiten op een aparte groep in je groepenkast. Deze kabeldoos van Attema heeft een IP beschermingscode van IP65*. Dit geeft aan dat de kabeldoos waterwerend is.

 • Leid een YMvK installatiekabel door de kruipruimte en zet deze met zadels op de vloerbalken vast. Boor vanuit huis een gat schuin naar beneden door de muur (zo loopt er geen water naar binnen) en steek de kabel naar buiten.

 • Maak onderin een opening in de kabeldoos en draai een wartel in de opening. Zet de kabeldoos vast op de muur met pluggen en schroeven en prik twee kleine gaatjes in de onderkant (zo kan het condenswater weg lopen).

 • Leid de YMvK kabel naar de centrale kabeldoos en knip deze op de juiste lengte af (ongeveer 10 cm). Verwijder de buitenmantel van het stuk kabel dat straks binnenin de kabeldoos zit en strip met een striptang één cm van de afzonderlijke aders blank.

 • Leid voor de veiligheid de kabel door een hostalietbuis en zet deze vast op de muur met zadels.


Aanleggen centrale kabeldoos

*IP staat voor Ingress Protection. Dit geeft de bescherming tegen vocht en vaste voorwerpen (stof) aan. De IP waarde bestaat uit twee cijfers, de eerste staat voor de bescherming tegen vaste voorwerpen en de tweede staat voor bescherming tegen vocht. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het materiaal is beschermd.

2. Aansluiten buitenstopcontact of schakelaar


Nadat je de kabeldoos hebt gemonteerd, zul je vast wel een buitenstopcontact of schakelaar aan willen leggen. Het is wel noodzakelijk om dan spatwaterdichte buitenstopcontacten en buitenschakelaars te gebruiken (minimaal IP44). In ons assortiment hebben we spatwaterdichte buitenstopcontacten en buitenschakelaars van de merken Jung, Busch Jaeger, Hager Berker en Peha.

 • Haal het buitenstopcontact of de schakelaar uit elkaar en zet deze met pluggen en schroeven vast op de muur.

 • Leg vanaf de kabeldoos een drie-aderige YMvK kabel naar het buitenstopcontact. Zet de leiding daarna met zadels op de muur vast.

 • Wil je de YMvK kabel strak over de muur laten lopen? Laat deze dan door een pvc hostalietbuis lopen en laat bij de bochten een stukje open.

 • Steek de YMvK kabel door de waterdichte afsluitring van de buitenschakelaar of het stopcontact. Strip de draden en sluit deze aan op de polen.*


*Wil je een stopcontact aansluiten? Sluit dan alle draden aan (bruin, blauw en aarde). Sluit je een schakelaar aan? Dan hoef je de blauwe draad niet aan te sluiten, deze ga je namelijk later verbinden met de blauwe draad die naar de lamp loopt. Monteer als laatste de kap en controleer of deze goed sluit op je buitenstopcontact of schakelaar.Buitenstopcontact spatwaterdicht Buitenschakelaar spatwaterdicht

3. Aansluiten Buitenlampen


Wanneer je buitenlampen aan wilt leggen, heb je de keuze uit geschakelde buitenlampen en buitenlampen met een sensor. Hang een buitenlamp met sensor niet te laag op, want dan zou een inbreker bij de bedrading kunnen komen of zou de sensor reageren wanneer er een kat langs loopt.

 • Geschakelde buitenlamp 220V-240V


Wil je een geschakelde buitenlamp aanleggen? Leid dan als eerste een 4-aderige YMvK kabel van de schakelaar naar de lamp. Strip de blauwe, de zwarte en de aardedraad blank (de bruine hoef je niet te gebruiken). Sluit nu de zwarte draad aan op de pool van de schakelaar en de aardedraad op de aardklem. Met een lasklem verbind je de blauwe draad direct met de blauwe draad die de schakelaar binnenkomt.

 • Buitenlamp met sensor 220V-240V


Wanneer je een buitenlamp met schemersensor of bewegingssensor aan wilt leggen, hoef je geen schakelaar te monteren. Door de ingebouwde sensor gaan de lampen automatisch aan en uit. Leg direct een 3-aderige YMvK leiding aan vanaf de kabeldoos. Strip de draden en sluit ze aan op de lamp.

Buitenverlichting

4. Aanleggen ondergrondse leidingen


Om kabels op een mooie manier weg te werken, kun je gebruik maken van ondergrondse leidingen. Gebruik hiervoor een YMvK-AS kabel; deze buitenkabel heeft een gevlochten stalen mantel die de kabel beschermt en dient als aarde. Wanneer je per ongeluk met een schop door deze kabel heen steekt, kom je niet onder spanning te staan.

 • Graaf als eerste een geul van minimaal 60 cm diep bij de centrale kabeldoos en leg hier de kabel in. Op de plek waar de kabel de grond in of uit gaat, kun je hem het beste beschermen met een stuk hostalietbuis die net zo diep de grond in gaat als de kabel. Wil je de kabel maximaal beschermen? Laat deze dan in zijn geheel door een hostalietbuis lopen.

 • Sluit hierna de draden van de kabel aan op je stopcontact, schakelaar of lampen. De gevlochten mantel dient als aarde; dit zul je eerst uit elkaar moeten peuteren, waarna je er een massieve draad van maakt.


Tip!


Wil je twee kabels aan elkaar vast maken? Dan zul je een grondmof moeten gebruiken. Met het gietmofpakket van Attema gaat dit heel gemakkelijk. Je verbindt beide kabels met de gietmof, waarna je deze vult met de bijgeleverde giethars.

5. Verlichting


Wil je tuinlampen of spots in je tuin aanleggen? Dan heb je de keuze uit 230V en 12V. Het voordeel van 12V is dat je weinig kans hebt op stroomschokken. Wel heb je bij 12V een transformator* voor halogeen verlichting of een led driver voor led verlichting nodig. Deze dien je te plaatsen tussen de schakelaar en de lampen.

 • Verdeel de verlichting over de tuin, graaf tussen de lampen of de spots sleuven van 60 cm diep en leg de YMvK-AS kabels hier in.

 • Steek de spots of de sokkels van de lampen in de grond. Knip de kabels op de juiste lengte af en sluit deze op de spots of lampen aan.

 • Monteer als laatste de transformator in huis. Leid de kabel ondergronds naar de transformator en sluit deze aan op je buitenstopcontact.


*Op de transformator kun je lampen aansluiten met verschillend vermogen. Het totaalvermogen (Watt) van alle lampen mag niet hoger zijn dan de capaciteit van de transformator.

Gezelligheid


Veel succes met het aanleggen van elektra in je tuin en wie weet geniet jij deze zomer van een vergelijkbaar plaatje!

Gezellige tuinverlichting

Ook interessant

ICS-2000 Internet Control Station; Alles in en rondom je huis centraal bedienen

KlikAanKlikUit staat bekend om haar streven naar uiterst comfort. Met het ICS-2000 Internet Control Station verleggen zij hun grenzen. Bedien met dit domotica product al je ve...
Lees meer

Levertijden rondom het Pinksterweekend 2019

Het Pinksterweekend staat weer voor de deur. Lees hier wat dit betekent voor het verwerken van onze bestellingen. Alvast een fijn Pinksterweekend gewenst!
Lees meer

Fijne paasdagen

Paasmaandag geniet ons team van een extra welverdiend dagje vrij. Dit heeft invloed op het verwerken van de bestellingen. In dit blogbericht zetten we het graag helder voor je...
Lees meer

Schakelmateriaal: wit, maar toch anders

Schakelmateriaal komt voor in veel verschillende kleuren en vormen. Al jaren is de kleur wit het meest populair. Het juiste witte schakelmateriaal bestellen lijkt eenvoudig, m...
Lees meer

Geen aarde in wandcontactdoos. Wat nu?

Geaarde stopcontacten zijn belangrijk voor de veiligheid in de woning. Indien er bijvoorbeeld slijtage aan de bedrading van een apparaat met een metalen behuizing (bijvoorbeel...
Lees meer

Plexo weerbestendig schakelmateriaal van Legrand

Maak kennis met de Plexo schakelmaterialen serie van Legrand. Dit schakelmateriaal is met haar beschermingsgraad IP55 bestand tegen weer en wind. Daarnaast is het Plexo schake...
Lees meer

Ledlamp: Zo kies je de juiste

Met led verlichting draag je niet alleen bij aan een beter milieu, ook bespaar je hiermee op je energie rekening. Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van led verlichting, maa...
Lees meer

Hager Tehalit BA7 bedradingskanalen: Overzichtelijk en veilig bedraden

Met een bedradingskoker zorg je voor een nette, veilige en overzichtelijke installatie door de bedrading ordelijk te verwerken bij je verdeler. De bedradingskokers uit de BA7...
Lees meer

Installatiedozen voor ieder elektra project

Een installatiedoos heb je in diverse varianten voor verschillende toepassingen. Zo heb je bijvoorbeeld kabeldozen, lasdozen en hollewanddozen. In dit blogbericht geven we een...
Lees meer

Busch-Wächter® 220 MasterLINE voor een veilig gevoel

Maak kennis met deze prachtige en stijlvolle bewegingsschakelaar van Busch Jaeger, de Busch-Wächter® 220 MasterLINE. Naast een goeie look is deze Busch-Wächter®-schakelaar ook...
Lees meer

Orderverwerking rondom Kerst en Oud & Nieuw 2018-2019

In 2019 staan we graag weer vol energie voor u klaar. Ons team heeft daarom rondom de feestdagen verlof. Dit betekent dat er vanaf 22 december t/m 1 januari geen support is vi...
Lees meer
Ga naar alle berichten Laad meer blogs