Welke kabelgoot waarvoor?

6 Jun 2016
Een wirwar van kabels ziet er vaak rommelig en chaotisch uit. Wil je kabels van A naar B trekken en toch ervoor zorgen dat het er netjes en verzorgd uitziet? Dan zijn kabelgoten dé oplossing voor jou! Ze zijn er in allerlei vormen en maten. Met merken als van Geel, Stago, Attema, Hager Tehalit, Bedach, Rehau, Canalit en Newlec is er voldoende keus. Om een beetje orde in de kabel(goot)chaos te scheppen, komt in deze blog voorbij welke kabelgoot je waarvoor gebruikt.

Woningen


In woningen worden vaak leidingkokers, tv goten en plintsystemen gebruikt. Vaak zijn deze gemaakt van kunststof; een lichtgewicht materiaal wat bestand is tegen vochtige en corrosieve omstandigheden.

Leidingkoker


Om een flink aantal kabels op een mooie manier langs een plint of op een wand weg te werken kun je gebruik maken van leidingkokers van Newlec. Heb je nou wat minder kabels die je uit het zicht wil hebben? Dan zijn minikokers van Attema, Canalit en Newlec iets voor jou.

Leidingkoker

TV goot


Het gebruik van een tv goot is ideaal om bekabeling weg te werken in de muur. De tv goot van Bedach kan in de wand worden geplaatst, waarna deze onzichtbaar kan worden afgewerkt. Hierdoor krijg je een mooi en strak geheel.

Plintsystemen


Net als bij leidingkokers kun je plintsystemen, zoals de Attema K40 en K55 en de Hager Tehalit SL gebruiken om kabels langs een plint weg te werken. Ook kun je deze plintgoten als alternatief voor een metalen wandgoot gebruiken*.

Plintgoot

*Tip! Let er wel op dat de kwaliteit van een metalen wandgoot ten opzichte van een kunststof plintgoot een stuk hoger ligt.

Bedrijfspanden


In bedrijfspanden worden vaak andere kabelgoten gebruikt dan in woningen. Het belangrijkste verschil is dat deze vaak van metaal zijn gemaakt, terwijl kunststof kabelgoten vaak in woningen worden toegepast. De goten die vaak gebruikt worden in bedrijfspanden zijn bedradingskokers, kabelgoten (plafond), wandgoten en vloergoten.

Bedradingskoker


Bedradingskokers van Tehalit en Rehau zijn zeer handig om te gebruiken in schakelkasten en besturingsinstallaties. Door de braamvrije openingen aan de zijkant van de bedradingskokers kun je er gemakkelijk kabels doorheen voeren.

Bedradingskoker

Kabelgoot


Voor algemene toepassingen binnen het bedrijfsleven raden wij de Stago KG281 en de van Geel P31 kabelgoten aan. Doordat deze kabelgoten van metaal zijn gemaakt, zijn ze erg sterk en kunnen ze veel gewicht dragen. Een variant op de kabelgoot is de Stago Performa draadgoot. Een groot voordeel hiervan is dat deze zorgt voor uitstekende kabelventilatie, waardoor overmatige opwarming van de kabels wordt voorkomen. Door de open structuur zorgt het er ook nog eens voor dat bekabeling eenvoudig en makkelijk in de goot kan worden geplaatst.

Draadgoot

Wandgoot


Om bedrading mooi langs een wand te leiden kun je het best een wandgoot van van Geel, Stago of Hager Tehalit gebruiken. Deze zijn er zowel van kunststof als metaal. Een voorbeeld van een eenvoudig te monteren wandgoot is die uit de OptiLine 50 serie van Stago, zoals te zien is in onderstaande video.

Voordelen OptiLine 50 Stago  • Flexibel scheidingsschot (makkelijk in te voeren kabel)

  • Meer kabelcapaciteit en werkruimte dankzij compact schakelmateriaal

  • Handige oplossing voor ongelijke muren

  • 50% minder installatietijdVloergoot


Loopt er bedrading over de vloer? Dan gebruik je vloergoten van Tehalit en Hager. Het staat netjes en je zal nooit meer struikelen over al jouw kabels.

Vloergoot

Hulp nodig?


Kom je er toch niet helemaal uit of wil je nog wat meer informatie? Je mag gerust met onze klantenservice contact opnemen voor advies.