Algemeen

Welke schakeling gebruik ik waarvoor?

23 augustus 2016

Wil je je lampen aan en uit kunnen doen, maar weet je niet welke schakeling je hiervoor moet gebruiken? Lees dan deze blog en het wordt je allemaal duidelijk. Je zult erachter komen waar en wanneer je welke schakeling gebruikt en welke schakelaar(s) je hiervoor nodig hebt.

Bedrading

Naast dat je moet weten welke schakelingen je gaat gebruiken en welke schakelaar(s) je nodig hebt, wil je ook weten hoe de bedrading hoort te lopen. Zo zijn er een aantal verschillende draden die je gaat gebruiken.

Draad

Toepassing

Kleur

FaseAanvoeren van stroomFasedraad (bruin)
SchakelDoorgang stroom bij aan/uit signaalSchakeldraad (zwart)
NulAfvoeren van stroomNuldraad (blauw)
AardeOntladen en afvoeren van spanningAardedraad (groen/geel)

Nu je weet waarvoor je de verschillende draden gebruikt en hoe je deze kunt herkennen, kun je voor jezelf uitzoeken welke schakelingen voor jou handig zijn om te gebruiken. We hebben de belangrijkste schakelingen voor je op een rijtje gezet.

1. Eénpolig (enkelpolig)


Waar en wanneer gebruiken?

Wanneer je op 1 plaats 1 lichtpunt wilt bedienen, dan kun je van een éénpolige schakeling gebruik maken. Deze schakeling wordt vaak in kleine en droge ruimtes gebruikt, zoals bijvoorbeeld een kledingkast, slaapkamer, toilet en zolder.

Welke schakelaar(s)?

Voor een éénpolige schakeling kun je zowel een éénpolige schakelaar als een wisselschakelaar gebruiken. Doordat er bijna geen éénpolige schakelaars meer worden geproduceerd, worden hiervoor dan ook het meest wisselschakelaars gebruikt.

Enkelpolige schakeling

Welke aansluitingen éénpolige schakelaar?

Een éénpolige schakelaar beschikt over 2 aansluitingen; 1 fasedraad en 1 schakeldraad. Bij deze schakeling wordt alleen de schakeldraad onderbroken. In dit geval loopt de schakeldraad naar de lamp, de draad wordt dan ook wel lampendraad (L) genoemd. De nul- en aardedraad wordt rechtstreeks met het lichtpunt verbonden.

Welke aansluitingen wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar beschikt over 3 aansluitingen; 1 fasedraad en 2 schakeldraden (in en uit). Doordat je alleen 1 fasedraad en 1 schakeldraad aan hoeft te sluiten, houd je dus 1 aansluiting voor een schakeldraad over. Ook bij deze schakeling wordt alleen de schakeldraad onderbroken. De nul- en aardedraad wordt rechtstreeks met het lichtpunt verbonden.

2. Tweepolig (dubbelpolig)


Waar en wanneer gebruiken?

Net als een éénpolige schakeling gebruik je een tweepolige schakeling om op 1 plaats 1 lichtpunt te bedienen. Het verschil tussen de 2 schakelingen is dat een tweepolige schakeling meer geschikt is om te gebruiken in vochtige ruimtes* zoals bijvoorbeeld een badkamer.

*In vochtige ruimtes is de kans op lekstroom groter dan in droge ruimtes. Een tweepolige schakelaar zorgt ervoor dat het risico op eventuele lekstromen wordt uitgesloten. Gebruik bij voorkeur in vochtige ruimtes dus een tweepolige schakelaar. Zo maak je je woning weer een stukje veiliger.

Welke schakelaar(s)?

Bij een tweepolige schakeling maak je gebruik van een tweepolige schakelaar.

Tweepolige schakeling

Welke aansluitingen tweepolige schakelaar?

Een tweepolige schakelaar beschikt over 4 aansluitingen; 2 fase- of schakeldraden (in en uit) en 2 nuldraden (in en uit). Zowel de fase- of schakeldraad (lampendraad) en de nuldraad worden onderbroken. Hierdoor zullen je geen last krijgen van lekstromen. De aardedraad verbind je vervolgens rechtstreeks met het lichtpunt.

3. Wisselschakeling


Waar en wanneer gebruiken?

Wil je 1 lichtpunt bedienen vanaf 2 verschillende plaatsen? Dan zul je gebruik moeten maken van een wisselschakeling. Vaak noemen we dit ook wel een hotelschakeling, welke vaak wordt toegepast in bijvoorbeeld een gang of op een overloop.

Welke schakelaar(s)?

Voor een wisselschakeling maak je gebruiken van 2 wisselschakelaars.
Wisselschakeling

Welke aansluitingen wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar beschikt over 3 aansluitingen; 1 fasedraad en 2 schakeldraden (in en uit). In plaats van de fasedraad kan er ook een schakeldraad (lampendraad) worden gebruikt die naar het lichtpunt loopt. Beide schakeldraden verbind je met de andere wisselschakelaar. De De nul- en aardedraad wordt rechtstreeks met het lichtpunt verbonden.

4. Serieschakeling


Waar en wanneer gebruiken?

Voor het bedienen van 2 lichtpunten op 1 plaats wordt gebruik gemaakt van een serieschakeling*. Deze schakeling kan bijvoorbeeld toegepast worden wanneer je op 1 plek de verlichting van de eethoek en de woonkamer wilt schakelen.

*Ook zou je gebruik kunnen maken van 2 enkelpolige schakelingen. Hierbij dien je 2 inbouwdozen naast elkaar te plaatsen.

Welke schakelaar(s)?

Bij een serieschakeling heb je een serieschakelaar nodig met een dubbele wip.

Serieschakeling

Welke aansluitingen serieschakelaar?

Een serieschakelaar beschikt over 3 aansluitingen; 1 fasedraad en 2 schakeldraden. Bij deze schakeling wordt alleen de schakeldraad (lampendraad) onderbroken die naar het lichtpunt loopt. De nul- en aardedraad wordt rechtstreeks met het lichtpunt verbonden.

5. Kruisschakeling


Waar en wanneer gebruiken?

Wanneer je 1 of meerdere lampen wilt bedienen vanaf 3 of meer plaatsen dan dien je gebruik te maken van een kruisschakeling. Vaak wordt dit gebruikt in een ruimte met drie of meer verschillende toegangsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld een trappenhal in een hotel.

Welke schakelaar(s)?

Voor een kruisschakeling heb je 2 wisselschakelaars en minstens 1 kruisschakelaar nodig. Je mag een onbeperkt aantal kruisschakelaars gebruiken, welke je vervolgens tussen de 2 wisselschakelaars dient te plaatsen.

Kruisschakeling

Welke aansluitingen wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar beschikt over 3 aansluitingen; 1 fasedraad en 2 schakeldraden welke met de kruisschakelaar wordt verbonden. In plaats van de fasedraad kan er ook een schakeldraad (lampendraad) worden gebruikt die naar het lichtpunt loopt. Bij deze schakeling wordt alleen de schakeldraad onderbroken.

Welke aansluitingen kruisschakelaar?

Een kruisschakelaar beschikt over 4 aansluitingen; 2 schakeldraden in en 2 schakeldraden uit, welke met beide wisselschakelaars wordt verbonden. Bij deze schakeling wordt alleen de schakeldraad onderbroken.

De nul- en aardedraad wordt rechtstreeks met het lichtpunt verbonden.

Ook interessant

Polvalit VSV | de krachtpatser van Pipelife

Pipelife ontwikkelt, produceert en levert al meer dan 75 jaar een compleet assortiment kunststof leidingsystemen, slimme hulpstukken en intelligente oplossingen op maat. Vrijw...
Lees meer

Wiska IP68 kabelverbinders | ideaal in een vochtige omgeving

Als installateur kom je vaak situaties tegen waarin je snel twee kabels moet verbinden om een veilige en betrouwbare elektrische verbinding tot stand te brengen. Wiska heeft n...
Lees meer

MAGNUM vloerverwarmingsmat: comfortabele vloerverwarming - eenvoudig toe te passen

Vloerverwarming biedt de meest comfortabele manier van verwarmen. Door de gelijkmatige warmtestraling van het gehele vloeroppervlak ontstaat er een zeer gelijkmatige warmtever...
Lees meer

De Voordelen van LIT by CARDI LED-panelen

Ontdek de interessante voordelen van LIT by CARDI LED-panelen, waarin duurzaamheid en prestatie hand in hand gaan. Van ziekenhuizen tot kantoren en winkels tot woningen, deze...
Lees meer

De Geavanceerde eHD Warmtewisselaar in de Edel Warmtepompboiler

Een opvallend voordeel van de Edel warmtepompboiler is de innovatieve eHD warmtewisselaar. Terwijl het genereren van warmte op een kosteneffectieve en energiezuinige manier al...
Lees meer

Voordeelknallers april

Van ons uitgebreide en complete assortiment van elektrotechnische materialen, hebben we een aantal parels geselecteerd die we hierbij graag in de spotlights zetten. Deze produ...
Lees meer

Informatie rondom het Paasweekend

Omdat het Paasweekend voor de deur staat, hanteren we een aangepaste planning rondom de orderverwerking en levertijden. We brengen je hierbij daarvan graag op de hoogte.
Lees meer

Attema zwarte kabeldozen AK1/AK2 IP65

Ontdek de stijlvolle toevoeging aan het Attema assortiment: de zwarte AK1 en AK2 IP65 kabeldozen. Deze kabeldozen voldoen niet alleen aan de behoefte aan zwarte componenten in...
Lees meer

Universele steekklem OBO

Ontdek de innovatie in verbindingstechnologie met de nieuwe Universele Steekklemmen van OBO Bettermann!
Lees meer

Attema Click-mate NXT | Het kloppend hart van elke woning

Attema investeert in vernieuwende ideeën voor een veranderende wereld. De Attema Click-mate NXT groepenkasten zijn toekomstbestendig en er is voor elke woning een oplossing op...
Lees meer

Een buitenstopcontact kiezen van Schneider Electric

Het tuinseizoen staat weer voor de deur en daarom kun je eens kritisch kijken of er voldoende buitenstopcontacten aanwezig zijn voor tuinonderhoud, klussen rondom het huis en...
Lees meer
Ga naar alle berichten Laad meer blogs
Neem contact op via WhatsApp