Productinformatie

Een buitenstopcontact kiezen van Schneider Electric

6 maart 2024

Het tuinseizoen staat weer voor de deur en daarom kun je eens kritisch kijken of er voldoende buitenstopcontacten aanwezig zijn voor tuinonderhoud, klussen rondom het huis en comfortabel genieten in de tuin. Bij de keuze voor een buitenstopcontact maak je waarschijnlijk net even wat andere overwegingen dan bij schakelmateriaal voor binnen. Je kan bij het selecteren van het buiten schakelmateriaal op de volgende 5 aspecten letten:


Punt 1. Degelijkheid van het buitenstopcontact

Stopcontacten buiten zijn onderhevig aan verschillende omgevingsfactoren die hun levensduur kunnen beïnvloeden. Het laatste wat je wilt is geconfronteerd worden met kortsluiting of elektrische storingen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Het is dus van belang om te kiezen voor een duurzame optie die jarenlang probleemloos meegaat.

Invloed van weersomstandigheden

In Nederland kan het weer behoorlijk grillig zijn en qua omstandigheden enorm uiteenlopen. De omstandigheden in de winter zijn met kou en vocht compleet anders dan in een droge hete zomer. De buitenstopcontacten van Schneider Electric zijn daarom ontwikkeld met het oog op zeer uiteenlopende omstandigheden. Doordat de behuizing van het buitenschakelmateriaal is gemaakt van elastisch thermoplast (kunststof) is het bestand tegen diverse weersinvloeden. Of het nu sneeuwt, hagelt, of de zon de hele dag fel schijnt, de buitenstopcontacten van Schneider Electric blijven intact. De behuizing verweert niet en droogt niet uit, zelfs niet bij extreme temperatuurschommelingen.

Hoge slagvastheid voor mechanische belasting

Naast weersinvloeden is ook de robuustheid tegen mechanische belasting van groot belang. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je per ongeluk tegen het buitenstopcontact stoot, of als er een zwaar voorwerp op valt? In deze gevallen wil je niet dat het stopcontact beschadigd raakt of van de muur af komt. De buitenstopcontacten van Schneider Electric zijn uitgerust met een robuuste behuizing, versterkt mechanismebeslag en een stevig montageframe voor een hoge mate van slagvastheid.


Slagvastheid wordt uitgedrukt in een IK-waarde op een schaal van 0 tot 10. Hierbij staat 0 voor weinig weerstand tegen schokken en 10 voor veel weerstand tegen schokken. Twee voorbeelden van slagvaste series van Schneider Electric zijn de Mureva Styl serie en de Slagvast serie met allebei een slagvastheidsgraad van IK08. Dit biedt weerstand tegen schokken van 5 joule. Dit weerspiegelt bijvoorbeeld de impact van een massa van 1,7 kg die vanaf 30 cm hoogte op het product valt. 

Roestgevoeligheid buiten wandcontactdozen

Een ander belangrijk aspect van duurzame buitenstopcontacten is hun weerstand tegen roest. De vochtige omstandigheden buiten kunnen namelijk de levensduur van stopcontacten beïnvloeden. Alle metalen componenten van de Aquastar, Slagvast en Mureva Styl series van Schneider Electric zijn vervaardigd uit roestvrijstaal, inclusief de veren van het afdekklepje. Hierdoor blijven de stopcontacten jarenlang goed functioneren, zelfs in vochtige buitenlucht.

Punt 2. Spatwaterdicht

Een cruciale eigenschap van buitenstopcontacten is hun waterbestendigheid. Aangezien ze buiten worden geplaatst, lopen ze het risico om blootgesteld te worden aan regen, sneeuw of hagel. Zelfs tijdens het besproeien van de tuin met een tuinslang wil je er zeker van zijn dat je elektrische installatie geen gevaar loopt. Om te bepalen of een stopcontact waterdicht is, moet je letten op de IP-beschermingsgraad van het schakelmateriaal. Deze IP-waarde geeft aan in hoeverre het stopcontact bestand is tegen het binnendringen van vaste stoffen en vloeistoffen. Voor het monteren van buitenstopcontacten is het raadzaam om te kiezen voor minimaal een IP44-waarde of hoger. Hiermee zijn ze beschermd tegen het binnendringen van voorwerpen groter dan 1 mm en zijn ze spatwaterdicht, wat betekent dat ze bestand zijn tegen vocht uit alle richtingen. Twee voorbeelden van spatwaterdicht schakelmateriaal van Schneider Electric zijn:

Aquastar IP44 schakelmateriaal

De Aquastar serie van Schneider Electric voldoet volledig aan de spatwaterdichte standaard. Elk item in de Aquastar serie is uitgerust met een IP44 beschermingsgraad, waardoor het buitenstopcontact bestand is tegen spatwater en stof. Of het nu regent, sneeuwt, spat of vochtig is, de opbouw schakelaars en stopcontacten van Aquastar zijn een duurzame en betrouwbare optie waar je lang van kunt genieten.


Toon 4 minder Toon 4 meer

Mureva Styl IP55 schakelmateriaal

Mureva Styl beschikt zelfs over de IP55 beschermingsgraad en is daardoor nog beter bestand tegen stof zand of vocht. Dit geldt zowel voor de voorzijde als voor de achterzijde van het buitenstopcontact. De achterzijde is namelijk voorzien van een flexibel siliconen membraan, welke zorgt voor een volledige waterdichte afsluiting bij montage op een minder vlakke ondergrond. Daarom leent de Mureva Styl serie zich bijvoorbeeld uitstekend voor montage op een houten of stenen ondergrond. 



Natuurlijk is waterbestendigheid een essentiële vereiste voor buitenstopcontacten. Echter, het buitenschakelmateriaal van Schneider Electric gaat nog een stap verder. De robuuste behuizing is gemaakt van duurzaam thermoplastisch materiaal dat niet alleen waterbestendig is, maar ook bestand is tegen schoonmaakmiddelen en oplosmiddelen. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken wanneer je bezig bent met het schoonmaken van kozijnen, auto's of ramen.

Punt 3. Montagevriendelijkheid

Natuurlijk is het ook belangrijk dat het monteren van schakelmateriaal niet al te ingewikkeld is. Vooral als je niet erg technisch bent of als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, kan het installeren van een buitenstopcontact wat tijd in beslag nemen. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een merk dat gebruiksgemak hoog in het vaandel heeft, zoals Schneider Electric.

Alle buitenstopcontacten van Schneider Electric zijn ontworpen met een bevestigingsmechanisme dat bestaat uit slechts een paar onderdelen. Deze kunnen gemakkelijk worden vastgeklikt of vastgeschroefd, waardoor de montage eenvoudig en probleemloos verloopt. Bovendien worden alle buitenstopcontacten en buitenschakelaars geleverd met een duidelijke installatiehandleiding. Het is belangrijk om deze handleiding goed door te nemen en te gebruiken tijdens de installatie. Daarnaast zijn de aansluitpunten op de sokkel van het product duidelijk gemarkeerd, waardoor je zeker weet dat je de juiste stappen volgt tijdens het aansluiten van de kabels.



Punt 4. Design en functie

Natuurlijk is een IP44 buitenstopcontact in de eerste plaats functioneel. Het wordt geïnstalleerd omdat je een stroomvoorziening aan de buitenkant van je huis nodig hebt. Maar net als bij schakelmateriaal voor binnen, is er ook voor buiten een groeiende verscheidenheid om uit te kiezen. Denk aan stopcontacten die niet alleen robuust en duurzaam zijn, maar ook een fraai ontwerp hebben. Bij Schneider Electric is dat niet anders: Als je alleen een functioneel buitenstopcontact nodig hebt, voldoet Aquastar. Maar als je ook in de tuin wilt genieten van stijlvol schakelmateriaal, dan is Mureva Styl de juiste keuze.

Met de Mureva Styl-serie voeg je niet alleen functionaliteit, maar ook een vleugje elegantie toe aan je tuin. Deze serie schakelaars en stopcontacten voor buiten combineert een robuust ontwerp met een verfijnd en luxueus design. Hierdoor hoef je niet langer te kiezen tussen degelijkheid en esthetiek. Of je nu kiest voor het stijlvolle antraciet of het frisse polarwit, de buitenstopcontacten van Mureva Styl zijn een prachtige aanvulling op elke tuin.

Toon 16 minder Toon 16 meer

Punt 5. Kleurkeuze

Veel buitenstopcontacten worden doorgaans geleverd in een standaard lichtgrijze kleur, die vaak geassocieerd wordt met stopcontacten voor buiten. Maar er is natuurlijk ook de mogelijkheid om te kiezen voor een andere kleur.

Buitenschakelmateriaal in antraciet

Een elegant alternatief voor het gebruikelijke lichtgrijze schakelmateriaal is te vinden in de Mureva Styl-serie. Deze buitenstopcontacten en schakelaars zijn verkrijgbaar in lotuswit en antraciet. Vooral de laatstgenoemde kleur verdient overweging, vooral wanneer de kozijnen, houtwerk of muren ook een donkere tint hebben. Het monteren van lichtgrijs of wit buitenschakelmateriaal op donkere ondergronden is mogelijk niet de meest stijlvolle keuze. Met Mureva Styl in antraciet kies je voor een opvallende toevoeging aan je buitenomgeving.


Blauwe buitenstopcontacten

Wil je dat het schakelmateriaal echt in het oog springt in je tuin? Dan zijn de robuuste stopcontacten en schakelaars van Slagvast ideaal. Deze zijn altijd uitgevoerd in een opvallende blauwe kleur, waardoor je de buitenstopcontacten meteen kunt lokaliseren, zelfs als ze deels bedekt zijn door begroeiing.

Toon 4 minder Toon 4 meer

Bekijk het buitenschakelmateriaal van Schneider Electric

Buiten stopcontacten Schneider Electric Spatwaterdicht schakelmateriaal Schneider Electric

Ook interessant

Polvalit VSV | de krachtpatser van Pipelife

Pipelife ontwikkelt, produceert en levert al meer dan 75 jaar een compleet assortiment kunststof leidingsystemen, slimme hulpstukken en intelligente oplossingen op maat. Vrijw...
Lees meer

Wiska IP68 kabelverbinders | ideaal in een vochtige omgeving

Als installateur kom je vaak situaties tegen waarin je snel twee kabels moet verbinden om een veilige en betrouwbare elektrische verbinding tot stand te brengen. Wiska heeft n...
Lees meer

MAGNUM vloerverwarmingsmat: comfortabele vloerverwarming - eenvoudig toe te passen

Vloerverwarming biedt de meest comfortabele manier van verwarmen. Door de gelijkmatige warmtestraling van het gehele vloeroppervlak ontstaat er een zeer gelijkmatige warmtever...
Lees meer

De Voordelen van LIT by CARDI LED-panelen

Ontdek de interessante voordelen van LIT by CARDI LED-panelen, waarin duurzaamheid en prestatie hand in hand gaan. Van ziekenhuizen tot kantoren en winkels tot woningen, deze...
Lees meer

De Geavanceerde eHD Warmtewisselaar in de Edel Warmtepompboiler

Een opvallend voordeel van de Edel warmtepompboiler is de innovatieve eHD warmtewisselaar. Terwijl het genereren van warmte op een kosteneffectieve en energiezuinige manier al...
Lees meer

Voordeelknallers april

Van ons uitgebreide en complete assortiment van elektrotechnische materialen, hebben we een aantal parels geselecteerd die we hierbij graag in de spotlights zetten. Deze produ...
Lees meer

Informatie rondom het Paasweekend

Omdat het Paasweekend voor de deur staat, hanteren we een aangepaste planning rondom de orderverwerking en levertijden. We brengen je hierbij daarvan graag op de hoogte.
Lees meer

Attema zwarte kabeldozen AK1/AK2 IP65

Ontdek de stijlvolle toevoeging aan het Attema assortiment: de zwarte AK1 en AK2 IP65 kabeldozen. Deze kabeldozen voldoen niet alleen aan de behoefte aan zwarte componenten in...
Lees meer

Universele steekklem OBO

Ontdek de innovatie in verbindingstechnologie met de nieuwe Universele Steekklemmen van OBO Bettermann!
Lees meer

Attema Click-mate NXT | Het kloppend hart van elke woning

Attema investeert in vernieuwende ideeën voor een veranderende wereld. De Attema Click-mate NXT groepenkasten zijn toekomstbestendig en er is voor elke woning een oplossing op...
Lees meer
Ga naar alle berichten Laad meer blogs