Geen aarde in wandcontactdoos. Wat nu?

27 jan 2013
Regelmatig worden ons vragen gesteld met betrekking tot aarding in woningen.

Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen / stopcontacten in renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde. Tevens moeten wandcontactdozen / stopcontacten in woningen aangesloten worden achter een aardlekbeveiliging van 30mA.

Maar wat als je woning gebouwd is voor 1996 en niet voorzien is van wandcontactdozen met randaarde? En je wilt toch graag de wandcontactdozen aarden voor bijvoorbeeld je persoonlijke veiligheid?

Als je geluk hebt, vindt je in de centraaldozen, die zich in het plafond bevinden en vaak dienen als lichtpunt, een aardedraad. Dit is normaliter een geel/groene draad. Mocht dit zo zijn, dan kun je vanuit de centraaldoos naar de wandcontactdoos een extra draad (geel/groen) trekken. De wandcontactdozen zonder aarde kun je dan vervangen door een exemplaar met aarde. De nieuw getrokken aardedraden verbindt je dan door met de bestaande aarddraad in de centraaldoos. Dit doe je met behulp van lasklemmen.

Mocht er geen aardedraad voorkomen in de centraaldoos, dan kun je vanuit de aardrail in de groepenkast, de centraaldozen bedraden met een aardedraad. Normaal gesproken worden de elektraleidingen per groep gelegd vanuit de groepenkast naar de dichtstbijzijnde centraaldoos van de betreffende groep. En daarna naar de volgende centraaldozen van dezelfde groep. Per groep leg je vanuit de groepenkast een aardedraad langs de centraaldozen.

Onderstaand een vraag van Klusserbert op de website van klusidee:
Hoi klussers,

Anders dan mijn naam doet vermoeden ben ik dus alles behalve een klusser.
Hoop dan ook dat jullie in Jip en Janneke taal antwoord kunnen geven Smile

Mijn probleem is eigenlijk dat ik op mijn gitaar versterker een gebrom hoor. Nu had ik bij mijn ouders een geaard stopcontact en volgens mijn vader is dat ook de oplossing.

Nu heb ik de keuken in de woonkamer (klein appartement), en de 2 stopcontacten zijn geaard. Ook op de badkamer heb ik 2 geaarde stopcontacten. In de rest van het huis niet.. (ook niet uit het plafond in de woonkamer) - blauw/bruin draad.

Nu zit er in de meterkast een blokje zoals hier getekend:

aardingaarding2

Is dit mogelijk??? (door de groen/gele draad zo vast te maken?)

Ik zou niet weten hoe ik die stopcontacten geaard krijg....

Antwoord:
Het is niet verstandig om de aardedraad vast te maken aan de hoofdaardrail (HAR). Mooier zou zijn om een extra draad te trekken vanaf de wandcontactdoos naar de centraaldoos is de slaapkamer. Mocht er geen aardedraad aanwezig zijn in de centraaldoos, trek dan vanuit de centraaldoos een draad naar de aardrail in de groepenkast. De groepenkast is weer aangesloten op de Hoofdaardrail (HAR). Je voorkomt hiermee eveneens aardlussen.