Hoe veilig is jouw meterkast?

17 Aug 2018
De meterkast is een van die ruimtes waar je eigenlijk niet naar omkijkt. Misschien gebruik je het als rommelkast of kom je er alleen maar om je meterstanden op te nemen.

In de meterkast bevindt zich een groepenkast die ervoor zorgdraagt dat de elektriciteit van het gebouw wordt beveiligd en verdeeld. Tegelijkertijd betekent dat ook dat op deze plek snel brand kan ontstaan! Uiteraard wil je er alles aan doen om dit te voorkomen, daar hebben we 5 belangrijke tips voor je op een rij gezet.

5 Tips voor een veilige meterkast!


Aardlekschakelaar testen

  • Controleer tweemaal per jaar de aardlekschakelaar.
    Druk op de testknop, de elektrische installatie wordt dan uitgeschakeld. Mocht dit niet gebeuren, schakel dan direct een installateur in.

  • Zorg voor een rookmelder in de meterkast.In de meterkast kan brand ontstaan. Door een rookmelder te installeren krijg je een waarschuwing zodat je snel kunt ingrijpen.

  • Zorg voor een opgeruimde meterkast.Wanneer je de meterkast gebruikt als een opberghok, heb je kans dat je de leidingen beschadigt. Daarnaast is het belangrijk dat je goed toegang hebt om bij een brand of gaslek zo snel mogelijk de elektriciteit en het gas af te kunnen sluiten.

  • Laat een overspanningsbeveiliging plaatsen.Door het plaatsen van een overspanningsbeveiliging (bliksembeveiliging), worden elektrische apparaten beveiligd tegen de hoge spanning.

  • Zorg voor een goede ventilatie.


Meterkast Voorschriften


Naast deze algemene tips m.b.t. de veiligheid van je meterkast, zijn er een aantal algeme voorschriften waar je je aan moet houden.

-De meterkast moet vanaf de deur van het pand/woning door een gang/hal bereikbaar zijn.
-De afstand tussen de toegangsdeur en de meterkast mag maximaal 3 meter zijn.
-De meterkast moet vorstvrij zijn.
-Het is aan te bevelen dat de afstand tussen de meterkast en radiatoren, minimaal 50 centimeter bedraagt.
-De meterkast moet met een slot afsluitbaar zijn.
-Als het grondoppervlakte van de meterkast groter is dan 1m2 dan moet er 1 lichtpunt en 1 wandcontactdoos aanwezig zijn.
-De achter-en zijwanden waartegen de nutsvoorzieningen worden gemonteerd moeten bekleed worden met plaatmateriaal. Dit moet een dikte hebben van 18 mm.

Afmetingen van de meterkast:

-De meterkast moet een minimale afmeting hebben van 240 x 77 x 35.
-De vrije doorgang van de deuropening bedraagt minimaal 70 x 210.

Meer weten?


Onze helpdesk helpt je graag bij het kiezen van de juiste installatiekast.
Ook in ons blogbericht >>De juiste groepenkast kiezen lees je hier meer over.

Categorieën