Geschiedenis van de lamp

13 Oct 2015

Oktober is de maand van de geschiedenis. Wij vertellen u graag wat over de geschiedenis van een product waar niemand zonder kan deze donkere dagen, namelijk: de lamp!fakkel

Het ontstaan van de lamp


Het woord ‘lamp’ stamt af van het Latijnse woord "Lampas" dat fakkel/toorts betekent.
Voordat de lamp werd uitgevonden, maakte men gebruik van andere objecten die licht gaven, zoals toortsen en fakkels.

Wetenschappers beweren dat de eerste lamp, de olielamp, stamt uit 12000 en 15000 voor christus.
De Egyptenaren waren de eersten die de olielamp gebruikten. Ze gebruikten stenen en schelpen en maakten later gebruik van zelf gemaakte potjes. Talg werd gebruikt als brandstof en van plantenvezels werden lontjes gemaakt. Later begon men olielampen te ontwikkelen van grondstoffen zoals aardewerk en metaal.

Na de olielamp werd de petroleum lamp uitgevonden, deze kwam in 1859 op de markt. Bij deze lamp maakte men niet meer gebruik van olijf- of mineralenolie, maar van petroleum. Een voordeel aan deze lamp was het metalen tuitje, hierdoor knoeide men minder snel olie/petroleum.
Niet veel later werden ook de gas-, karbiet- en nertslamp op de markt gebracht.

bulb-546859_640
In het begin van 1879 vond de Engelsman Joseph Swan een lamp uit met een gloeidraad van koolstof. Op deze lamp, die de kooldraadlamp werd genoemd, kreeg Swan patent.
Een half jaar later toonde Thomas Edison zijn lamp, deze was eigenlijk hetzelfde als die van Swan. Het enige verschil tussen de lamp van Swan en de lamp van Edison was dat die van Edison geschikt was voor grootschalig gebruik. Daarom kreeg Edison in Amerika het patent op dit product. Hierdoor wordt Thomas Edison gezien als de uitvinder van de gloeilamp. Dit is dus niet helemaal terecht, het ontstaan van de gloeilamp is eigenlijk ontstaan door een opeenvolging van verschillende uitvindingen, door verschillende personen.
Philips was het eerste bedrijf dat in Nederland gloeilampen ging produceren.


naamlooslampIn de jaren 70 werd de spaarlamp geïntroduceerd. Het nadeel ten opzichte van de gloeilamp lamp was dat de spaarlamp erg groot was en een vervelend, zoemend geluid produceerde. Ook twijfelde men aan het feit of er wel echt geld werd bespaard met een spaarlamp, omdat de aanschafprijs redelijk hoog was. Ook is er onderzocht dat er met de spaarlamp wel degelijk geld bespaard wordt.


Na de spaarlamp kwam de ledlamp op de markt. Toen de ledlamp net uitgevonden was, werd deze alleen nog in producten zoals rekenmachines en telefoons verwerkt. Het licht dat ledlamp gaf was erg kil/wit, maar de ontwikkeling van de ledlamp stond niet stil. Er werden ledlampen ontwikkeld in verschillende kleuren en tinten, waaronder warm licht. Hierdoor is de ledlamp een volwaardige vervanger van zijn voorgangers geworden en bovendien energiezuinig. De ledlamp is tegenwoordig niet meer weg te denken. Hij wordt toegepast in diverse apparaten en ook in huishoudens gaat steeds vaker de voorkeur uit naar een ledlamp.


klein2-1

Lampen nu


Op 17 februari 2009 besloot de Europese unie om het produceren van gloeilampen te verbieden. Vanaf 2010 was de 75 watt lamp verboden, in 2011 die van 60 watt, in 2012 de resterende gloeilampen. De gloeilampen die de winkels nog op voorraad hebben liggen, mogen nog wel verkocht worden.
Vanaf 2016 moeten alle lampen die verkocht worden energielabel ''A'' of ''B'' hebben, hier valt de gloeilamp niet onder. Deze heeft namelijk het energielabel ‘E’. Vanaf 2016 zullen er helemaal geen gloeilampen meer verkocht mogen worden. Het bezitten en gebruiken van gloeilampen is niet verboden.


Ons assortiment


Als u op zoek bent naar lichtbronnen, bent u bij ons op het goede adres. Wij verkopen: LED lampen, gloeilampen, TL buizen, gasontladingslampen, halogeenlampen, spaarlampen en compactfluorescentielampen.


Wist u dat.....?


lights-332478_640- Wist u dat er aan de Eiffeltoren 20.000 spotjes zijn bevestigd? Deze verlichten de Eiffeltoren 's avonds, dit zorgt voor een mooi gezicht. Het management van de Eiffeltoren heeft er voor gekozen om de lampjes korter te laten knipperen dan voorheen. Dit om een goed voorbeeld te geven. Op het milieu zal deze verandering niet veel invloed hebben, de lampjes verbruikten namelijk al erg weinig energie.
- Wist u dat de gemiddelde levensduur van een ledlamp 20 jaar is? De levensduur van een gloeilamp is maar 1 jaar!
- Wist u dat u oude spaar- en ledlampen in kan leveren bij winkels waar spaarlampboxen staan?


De evolutie van het licht


In dit korte filmpje van de voorlichtingsorganisatie "MilieuCentraal", wordt de evolutie van het licht kort toegelicht.